Egy olyan helyet szerettem volna megnyitni, ahol bűntudat nélkül lehet nassolni – a Franziska története

{{ formattedDate }}7 perc olvasási idő
egy-olyan-helyet-szerettem-volna-megnyitni-ahol-buntudat-nelkul-lehet-nassolni-a-franziska-tortenete

Már gyerekkorában is azon volt, hogy megvalósíthassa az ötleteit, az egyetemi évek után pedig nem volt kérdés számára, hogy a saját útjára lépve elindítja cukrász vállalkozását. A kiszámíthatatlanság mellett a valóság is arcon tud vágni, de minden nap egy új tanulást jelent- avatott be bennünket Horváth Franciska, a Franziska reggelizők alapítója. Az Újraterveztem sorozatunk következő cikkében az újraterveztem.hu csapata Horváth Franciska és a Franziska reggelizők történetét mutatja be.

Megvan az a pillanat, amikor a hobbid a hivatásoddá vált, vagy inkább egy folyamatról van szó?

Inkább egy folyamatról volt szó, hiszen már gyermekkoromban is én készítettem a családi alkalmakra a süteményeket, tortákat. Alig vártam, hogy a családi születésnapokon kipróbálhassam az új ötleteimet. Később az egyetemi évek alatt, majd a családi cégünknél elhelyezkedve folyamatosan erősödött bennem az érzés, vártam a tökéletes pillanatra, amikor végre el tudok indulni a saját utamon. Egyedi ötletre vártam, ami itthon, a sok konkurens cukrászda árnyékában is megállja a helyét. A mentes-vonal mindig is közel állt hozzám, így ezen a koncepción építkeztem. Akkoriban még meglehetősen kevés volt a mentes-cukrászda, így legitimnek tűnt az ötletem.

Mi volt a következő lépésed?

Egy külföldi blogon jött szembe velem egy olyan vállalkozás, aki dobozokban küldte a süteményeket vásárlói számára. Egyből jött az inspiráció és kialakítottam a saját elképzeléseimet, ötleteimet, elkezdtem kísérletezni az egészséges desszertdobozokkal. Szerencsés helyzetben voltam, mert ebben az időszakban családi érdekeltségünkbe tartozott egy étterem, ahol lehetőséget kaptam a tesztelésre. Minden reggel hajnalban kezdtem a cukrászommal, akivel fáradhatatlanul teszteltük a legújabb mentes süti ötleteket. Nehéz volt az elején, de a mindennapi motiváció folyamatosan előre vitt.

Vagyis ott volt benned egy kísérletezősebb személyiség, ami bizonyos szempontból fellázadt a családi céges elvárásokkal szemben?

A mi családunkban mélyen gyökerezik a vállalkozói szellem, sosem tudtam magam elképzelni egy nagyvállalat dolgozójaként, mindig is arra vágytam, hogy saját vállalkozásom legyen. A mikrovállalkozásom elindítása tökéletes első lépes volt álmaim megvalósításában. Talán egyszerűbb lett volna a családi cégben elhelyezkedni – marketing területen – de hamar rájöttem, hogy ez nem az én utam és kerestem a kibúvókat, olykor talán túlságosan is erősen.

Azt mit jelent, hogy „túlságos is erősen”?

Nagyon sokat sütöttem, próbálgattam az ötleteimet, folyamatosan figyeltem a külföldi blogokat és a trendeket, nagyon sok inspiráció ért. Ekkor csatlakoztam fel az Instagramra is, aktív voltam a közösségi média cukrász világában. A napi munkám után már a „világra figyeltem”.

A szüleid mit szóltak a döntésedhez?

Nem tartottak örömünnepet, amikor látták, hogy komolyan gondolom a váltást. Amikor az első lépéseket megtettem, 26 éves voltam és habár nem volt könnyű a családon keresztül vinni az elképzeléseimet, végig támogattak és nagyon büszkék voltak rám. Remélem, most is azok.

A Franziska azért tényleg messze áll a korábbi tanulmányaidtól…

A környezetmérnöki szakon csak egy évet töltöttem, mert hamar kiderült, hogy a kémia nem a kedvencem. Végül vállalkozásfejlesztés és gazdálkodásmenedzsment szakokon végeztem a Műszaki majd a Corvinus Egyetemen. A gazdasági tudás egy univerzális tudást is jelent; tudtam, hogy bármihez is kezdek az életemben, mindenképpen hasznomra lesz. A cukrász papíromat pedig egy egyéves OKJ-s képzésen szereztem meg. Fontosnak tartottam, hogy szakmailag és üzletileg se függjek a cukrászaimtól.

Viszont jelentős a különbség aközött, amit az egyetemen tanulunk, mint amikor kijövünk a piacra és érvényesülni akarunk – milyen volt szembesülni a valósággal?

Vannak, akik szerint „papír nélkül” is lehet sikeres vállalkozást vinni, ebben az esetben – véleményem szerint – szükség van egy gazdasági szakemberre vagy egy pénzügyileg kompetens üzlettársra. Nekem az egyetemi évek nagyon jó alapokat – például megfelelő pénzügyi szemléletet – adtak. Önmagában nem elég, ha csak elkészítjük a süteményeket; nagyon sok pénzügyi számításra, komoly kalkulációkra van szükség az értékesítéshez. Úgy érzem, hogy a konkrét tudás megszerzése mellett mindig is volt érzékem ehhez, sosem okozott gondot pénzügyileg is átlátni a céget.

De amikor a saját bőrödre, egzisztenciára megy a játék, az megint csak egy új helyzet…

A kiszámíthatatlanság mellett a valóság is arcon tud vágni, de minden nap egy új tapasztalat, tanulás számomra. Az első időszakban a lelkesedésem, a kreativitásom és az eltökéltségem, és kevésbé a cég gazdasági eredményessége vezetett. Hamar rájöttem, hogy az új ötletek és sütik mellett a megtérülésre is koncentrálnom kell, ha hosszú távra szeretnék tervezni.

Az egyetem network-öt is jelent, sokak későbbi életében szerepet játszanak az egyetemi kapcsolatai. Számodra hogyan alakult ez az indulást követően vagy akár napjainkban, mennyire tudtad vagy tudod a kapcsolati tőkédet másfajta tőkékre átalakítani?

Megmaradtak az egyetemi barátságok és az eltérő szakmai területek ellenére is kialakulnak együttműködések. Van akivel nem tartjuk napi szinten a kapcsolatot, de egy-egy ajánlás és megkeresés során ki tudjuk használni a szinergiákat.

Említetted, hogy az egyetemről hozol egy szemléletmódot, de közben az jut eszünkbe, hogy mivel a magyar társadalom nem tartozik a legegészségtudatosabbak közé, neked a mentes-vonallal volt talán egyfajta edukációs feladatod is, meg kellett teremtened a saját piacod?

Az első időszakban a már amúgy is trendkövető 18-30 éves korosztályt szólítottuk meg, majd később a brunch-vonallal növeltük a célcsoportot. A fiatalok képben voltak a mentes-étkezéssel kapcsolatban, mi pedig ehhez adtunk egy modern, egészséges és akkoriban egy nőisebb arculatot és organikus víziót. A kezdetekben az idősebb korosztály számára valóban be kellett hoznunk az ismeretterjesztő vonalat, például mit is jelent a vegán, vagy gluténmentes táplálkozás. Azóta már szerencsére nagyon sokat fejlődött a gasztronómia ezen területe, sokkal több lehetőség van tudatosabban étkezni.

Említetted, hogy valami mást akartál, mint a többi cukrász, tehát a kezdetektől fogva a mentes vonal volt a cél?

Egy olyan helyet szerettem volna, ahol bűntudat nélkül lehet egészségesen nassolni finom süteményeket, és ami túlmutat a cukor-vaj-liszt háromszögén. Biztos voltam benne, hogy ez az irány is jelentheti a jövőt. Én is szeretem a hagyományos krémest, de ha választanom kell, sokkal szívesebben eszem különlegesebb alapanyagokkal, például mandulaliszttel készült süteményt. Olyan süteményeket szerettem volna alkotni, amelyeket akár minden nap lehet fogyasztani és az emberek szívesebben visznek be a szervezetükbe.

Olyan simának tűnik számunkra ez a vállalkozói út… voltak nehezebb időszakok? Például a pandémia hogyan hatott rátok?

A Covid egy kiemelten nehéz időszak volt, mert nem láttuk a végét, de szerencsére gyorsan átálltunk és reagáltunk az új helyzetre. Az elsők között zártuk be, majd váltottunk online kiszállításra. Felmértük az új igényeket, és változtattunk a koncepción is. Új kihívások napi szinten érnek minket, minden nap egy új tanulás, amit beépíthetünk a holnapba.

Hogyan kezeled a stresszt és a kockázatokat? Csak mert egy vállalkozó életében van mindkettő…

A pandémia idején óriási segítséget jelentett, hogy egy nagyon összetartó csapattal dolgozom együtt, akivel a megoldásra törekedtünk. Irányítói és nem elszenvedői voltunk a helyzetnek. Általánosságban véve úgy gondolom, hogy az ember hozzászokik a stresszhez és a problémákhoz. Érzelmes típusnak tartom magam, számomra sokkal inkább az emberi-, mint a gazdasági nehézségek jelentik a kihívást.

Vezetőnek szüleik, vagy azzá válik az ember?

Úgy érzem, hogy a kettő között lehet az igazság. Folyamatosan változom és fejlődöm magam is, minden nap találkozom új helyzetekkel, amit másnap már adaptálni tudok. Megtanultam, hogy vezetőként keménynek kell lenni, a tiszteletet határozottsággal és következetességgel lehet kivívni akár férfias vagy nőies munkahelyről beszélünk.

Az önfejlesztés mellett támogat valaki ebben a folyamatban, kapsz visszajelzést magadra?

Találkoztam már coach szakemberrel, de nekem sokkal többet segítenek vállalkozó nővéreim, a férjem és édesanyám. A családomban mindenki vállalkozó, akik nagyon sokféle helyzetben helyt álltak már. Szükség esetén hozzájuk fordulok.

Hogyan épül fel a Franziska?

2017-ben indultunk el az egészséges desszertdobozokkal, ami szerencsére nagyon hamar sikeres lett. Egy év után úgy éreztem kinőttük a háttérkonyhát és végre elérkezett az idő, hogy egy saját cukrászdám legyen. Megtaláltuk a tökéletes üzlethelyiséget a Vizivárosban, a hely adottsága és mérete lehetővé tette, hogy a brunch vonal felé is nyithassunk. Így indult el 2018-ban a Home of Franziska. Tavaly pedig megnyitottuk a második üzletünket is a Pesti oldalon. Ezt már kicsit urbánusabbra terveztük a szokásos Franziska elemekkel karöltve, mint a természetközeliség vagy a pasztellszínek. A termékkínálatunk részét a mentes sütik, az egész napos brunch, valamint a klasszikus reggeli ételek és kisebb ebéd menüsor jelenti. Újhullámos koncepció alapján alakítjuk ki a termékeinket.

Milyen további terveid vannak?

Régóta tervezzük az esküvői sütemények és torták piacára való belépést, a főpróbát az én saját esküvőm jelentette, szerencsére nagy sikerrel. Az új termékvonal mellett természetesen folyamatosan fejlesztünk, optimalizálunk.

Mit javasolsz azok számára, akik újratervezés előtt állnak?

Ne ijedjenek meg a kezdeti nehézségektől, eltökélten menjenek előre és ne féljenek segítséget kérni, ha szükség van rá. Nehéz és rögös az út, de ezen a folyamaton mindenki átmegy.

Ezek is érdekelhetnek

További tartalmak