A dubai csoki láz idején berendeltünk 2 tonna pisztáciát!
A Mendula története egyértelműen megmutatja, hogy gyakran nem az első ötlet válik be, hanem szükség lehet az újratervezésre. Tóth Melinda és férje, Lukács Miklós sütemények és torták készítésével és kiszállításával kezdte vállalkozó karrierjét, majd jött egy rendelés – no meg két gyerek -, és az előre csomagolható termékek piacát célozták meg. Sikerrel.

Ahogy az gyakorta előfordul, Melinda teljesen más útról tért rá a vállalkozói létre. Jogászként végzett, a közigazgatás területén dolgozott, ám a férjével folyamatosan gondolkodtak, hogyan próbálhatnák ki magukat saját cégben. Vettek egy kis gyümölcsöst, és kezdetben az volt az álmuk, hogy lekvárokat készítenek majd, ahogy érkeztek a gyerekek, a tervek módosultak.
Torta helyett granola
Azt tudták, hogy mindenképpen valamilyen élelmiszert gyártanának majd és kapóra jött, hogy Melinda nagyon szeret sütni. „Kezdetben prémium minőségű jégkrémet szerettünk volna gyártani, de hamar ráébredtünk, hogy a gépparkot annyira drága lenne
kiépíteni, amihez nincs meg a megfelelő anyagi forrásunk – kezdi a történetet Melinda. – Sütni viszont mindig szerettem, ezért elvégeztem egy cukrász iskolát és a lakhelyünkhöz közel kibéreltünk egy aprónál is kisebb
helyiséget, ahol létrehoztunk egy, a HACCP szabályoknak is megfelelő konyhát. Itt kezdtem el a tortákat készíteni.”
A környéken hamar híre ment a minőségi anyagokból készült finomságoknak és a rendezvényszervezők is rövidesen rendelni kezdtek
Melindáéktól. A kisgyermekes anyuka a délutánokat és az estéket gyakran töltötte a műhelyben, ahogyan a hétvégéket is, hiszen
egyre több esküvőre rendeltek tőle tortát és aprósüteményt. „Az hamar világossá vált, hogy hosszú távon, családanyaként ez nem lesz tartható – folytatja. – Aztán a második gyermekünk, Panni születése előtt már egyértelmű volt, hogy váltani kell. Március 4-ére vártuk őt és néhány
héttel korábban felhívott egy hölgy, hogy aznapra szeretne rendelni egy tortát. Jeleztem, hogy nem tudom vállalni, mert valószínűleg
már a szülőszobán leszek, mire a vásárló közölte, neki 3-ára is jó. Annyira erősködött, hogy elvállaltam. 3-án elkezdtem készíteni
a tortát, este jöttek a fájások, gyorsan befejeztem, és indultunk a kórházba.” 2017-től így Melinda már csak nagyobb rendezvényekre vállalt süteménysütést, ám mivel egyre többször előfordult, hogy valamilyen
ételallergia vagy érzékenység miatt mentes finomságokat kértek, megszületett az ötlet, hogy előre csomagolt termékeket kellene
készíteniük, egészséges változatban. „Elsősorban gluténmentes granolákban, gyümölcsszeletekben és magkrémekben gondolkodtunk. Készítettünk mintákat, vizsgáltuk,
hogy egy-egy termék meddig áll el. Sorra hívtuk a nyomdákat, hogy a papírcsomagolást hol tudjuk legyártatni, de az is nehezítette
a dolgunkat, hogy ezeknél az élelmiszereknél elengedhetetlenül fontos, hogy a nedvességet a csomagolás kint tartsa. A nejlontasakokat
kezdetben mi töltöttük; vettünk egy hegesztőgépet és azzal zártuk le a zacskókat. Azt hiszem, mondhatom azt, hogy két éven
át valójában kiskorú volt a cégünk; az éves árbevételünk alig érte el az 5 millió forintot. Ám egy pályázat óriásit lökött
rajtunk.”

Többszáz viszonteladónál ott vannak a polcokon
2019-ben a Spar termékinnovációs versenyt hirdetett magyar termékeket előállító élelmiszeripari cégeknek. Az első kiírás még kikötötte, hogy mekkora árbevétellel kell rendelkeznie a pályázóknak – és ezt a Mendula nem érte el -, később azonban ez a kitétel kikerült a felhívásból. „Az egyik ismerősünk küldte át a kiírást, és az utolsó pillanatban beadtuk az anyagunkat. Bekerültünk a legjobb húsz közé a granoláinkkal és a magkrémeinkkel, végül pedig három granolánkkal a díjazottak között voltunk. Ez többek között azt is jelentette, hogy részt vehettünk egy mentorprogramban, amely éppen arra hivatott, hogy a kis cégeket felkészítse, hogyan kell multis beszállítóvá válni. Korábban 30-40 darabot rendeltek egy-egy termékünkből, most pedig raklapokat kellett megtöltenünk többezer dobozzal. Ezen kívül – köszönhetően ennek a referenciának -, egyre több nagy cég rendelt tőlünk. Így kerültünk be a több drogéria lánc és élelmiszerüzlet kínálatába. Mára többszáz viszonteladó polcain ott vannak a Mendula termékek, a kis piaci üzletektől a hipermarketekig.” Eközben az online térben is egyre inkább jelen voltak; a Facebookon és az Instagramon rendszeresen posztolnak, ám úgy érzik, a TikTok és a Threads nem az ő terepük. „Az első weboldalunkat Word Press alapon hoztuk létre, ám a folyamatos frissítések miatt előfordult, hogy elérhetetlen volt a honlap. Később éppen emiatt átmentünk a Shoprenterre, amely már jól működött. Időről-időre felmerült, hogy más sablont szeretnénk, de ezt túl költségesnek ítéltük meg. Nem nagy megújításokat végzünk az oldalunkon, inkább folyamatosan figyeljük az igényeket.”
A visszaváltható üvegekért kupont adnak
A trendeket azonban nem csak az online térben, de az élelmiszerek piacán is figyelemmel kísérik és reagálnak is rá. Így volt ez akkor is, amikor tavaly a Dubai csoki-lázzal óriási kereslet lett a pisztáciakrém iránt. „A karácsonyi időszaknak két tonna pisztáciával indultunk neki, de végül egy harmadik tonna is elfogyott. Emellett igyekszünk minél környezettudatosabb megoldásokat választani. A granoláink kaphatóak csomagolásmentes boltokban, illetve próbálkoztunk a biológiailag lebomló csomagolóanyaggal is, de sajnos abban nem marad hónapokig ropogós a termék. Emiatt feltüntetjük rajta, hogy miután a vásárló hazavitte, töltse át egy üvegbe, hogy tovább élvezhesse változatlan minőségben. A csomagolásoknál papír kitöltőanyagot használunk, illetve a kiürült magkrémes üvegeink visszaválthatóak – ha 20 darab összegyűlik, futárt küldünk értük és levásárolható kupont adunk ajándékba.” Az alapanyagok tekintetében – amit csak lehetséges – Magyarországon szereznek be. Például a zabpelyhet is, amit a legtöbb cég inkább Finnországból hozat. „Természetes, hogy kókuszcsipszet, mangó- vagy datolyaszirupot nem tudunk itthon beszerezni, és sajnos a Balaton-felvidékről nem tudunk annyi mandulát rendelni, hogy az egész évben elegendő legyen, de például az almaszirup, amit felhasználunk, 100 százalékban magyar termelőktől származik.” A termékek receptjeit Melinda találja ki, bár nemrégiben csatlakozott a csapathoz egy élelmiszeripari üzemmérnök. Az üzemben heten dolgoznak, egy kolléga a grafikákat készíti, míg egy másik a PPC hirdetésekért felel. „Most is új termékeken és új ízeken gondolkodunk, leginkább gyümölcsszelet fronton várható újítás. Az ünnepekre pedig – ahogyan mindig – várható valamilyen korlátozott példányszámú finomság.”
5 tipp a környezettudatos vállalkozáshoz
- amit tudsz, magyarországi beszállítótól szerezz be, hogy minél kevesebbet utazzon az alapanyag,
- ha lehetséges, használj lebomló vagy újrahasznosított csomagolást, és kerüld a felesleges csomagolóanyag használatát (pl. termékek egyenkénti becsomagolását)
- használj papír vagy biológiailag lebomló/komposztálható térkitöltőt,
- papír helyett online dokumentáció, e-számlázás, digitális marketing
- LED-világítás használata, megújuló energiaforrások használata (pl. napelem)