Úgy pörgött felfelé a számláló a weboldalamon, hogy megijedtem!
A kevesebb néha több; és ez nem a követők számára vonatkozik, hanem Rupáner-Gallé Margó receptjeire. Amikor közel egy évtizede a bonyolult fogások helyett a magyaros, elfoglalt anyuka-barát ételek mellett tette le a voksát, tízszer annyian kezdték látogatni az oldalát.

A bajor-magyar monarchia pohárkrémet - amelyet jó egy napos pepecselés után tehetünk az asztalra -, szó szerint kiütötte a tejbegríz egy zöld gyerektányéron. Margó 11 évvel ezelőtt kezdte a blogolást, útja azonban tartogatott néhány kitérőt. Azt, hogy egyáltalán elindult ebbe az irányba, egy áramszünetnek köszönheti.
Kisregényből gasztroblog
Több, mint egy évtizede Rupáner-Gallé Margó első kislányával volt otthon, amikor hirtelen elment az áram. A férje éjszakai műszakban dolgozott és mivel a kicsi áldott jó gyerekként az igazak álmát aludta, ő előkapta az egyetlen technikai eszközt, ami működött - a feltöltött laptopját - és elkezdett írni egy kisregényt.
"Az ismerőseim, akik elolvasták a történetet, kapacitáltak, hogy küldjem el egy könyvkiadónak a kéziratot - kezdi a történetet Margó. "Semmiféle reményt nem fűztem hozzá, de azért megfogadtam a tanácsukat és egy hét múlva felhívtak, hogy kiadnák a könyvet."
Ezt aztán öt további rész követte, és mivel minden történetben fontos szerephez jutott a gasztronómia, a kiadó marketingszakértője javasolta, hogy reklám céllal készítsen néhány receptet, amelyet összeköthetnek a könyvek promotálásával.
"Egy kis sváb településen, Hartán élek, így adott volt, hogy a bajor és a magyar gasztronómiai hagyományokat házasítsam össze ezekben a receptekben, így bajor-magyar monarchia pohárkrém és bajor-magyar sörperec készült, amelyek aztán megjelentek különböző női magazinokban. Idővel aztán az ételek leírását egy helyen szerettem volna összegyűjteni és adta magát az akkor még működő caféblog, mint megfelelő felület."
Margó receptjeit jó néhányan olvasták, de az igazi áttörés akkor következett be, amikor a házias, könnyen elkészíthető és sikerélménnyel kecsegtető fogások felé fordult. A legnagyobb siker pedig akkor kopogtatott, amikor - az áramszünethez hasonlóan - nem várt esemény következett be.
"A kislányomnak csokoládétortát ígértem, ám a legrosszabb pillanatban lemerült az elem a konyhai mérlegben - idézi fel nevetve. "Akkor jutott eszembe, hogy valahol a világhálón láttam bögrés süti receptet és azt készítettem el. A következő feltöltéstől pedig már megadtam bögrésen is a hozzávalókat. Az oldalt látogatók számlálója pedig úgy kezdett pörögni, hogy először megijedtem."
800 recept, ügyesen tálalva
Margó a GYES után még két évre visszament németet tanítani a helyi általános iskolába, ám közben érezte, hogy nem tudja elengedni a blogolást sem. Végül felmondott, és bár az első időszak nem volt könnyű, családja mindvégig támogatta az elhatározásában.
"Egyéni vállalkozó lettem és miközben készültek az ételek, magántanítványokat fogadtam. Eközben látszott, hogy a caféblog nem sokáig működik már, így elvégeztem egy webdizájner, egy kiadványszerkesztő és egy grafikus tanfolyamot is, hogy saját magam készíthessem el a weblapomat. Hamar kiderült az is, hogy az a tárhely, amit először kiválasztottam, ilyen forgalomnál nem működik, így saját tárhelyre váltottam. Ezután pedig belevetettem magam a könyvkiadásba édesapám javaslatára; több receptgyűjteményt vásárolhatnak meg a látogatók a weboldalamon."
Margó saját bevallása szerint olyan ember, aki, ha valamibe belekezd, azt teljes erőbedobással csinálja. Előfordult, hogy három hónapja volt arra, hogy hatvan ételt elkészítsen, lefotózza és az oldalakat betördelje, hogy a szakácskönyv időben nyomdába kerüljön. De megtanulta, hogy nem szabad megijedni ezektől a kihívásoktól. Arra viszont idővel rájött, hogy nem tud mindent egymaga csinálni.
"A receptek szövegét és képeit ma már a sógornőm tölti fel, akivel együtt dolgozom, ő kezeli a honlapot és gondoskodik a megfelelő SEO-zásról is. Ezen kívül segítségemre van egy házaspár, Anett és Dani is, aki a videókat készíti. Az ételek főzése-sütése, fotózása és a receptek leírása azonban természetesen az én feladatom. Általában tömbösítve dolgozom; egyik héten sütök, főzök és fotózom, aztán összeállítom az anyagot, hogy feltölthető legyen az oldalaimra."
Facebook oldalán 242 ezer tag van, az Instagramon - amelyen saját bevallása szerint kevésbé mozog otthonosan - 40 ezren. Weboldalára az évek során közel 800 recept került fel, ezt az óriási tudásbázist pedig megtanulták ügyesen használni.
"Egy évvel ezelőtt a recepteket kategóriázáltuk, jelenleg 120 féle csoportban lehet őket megtalálni. Kereshetünk évszakhoz, ünnephez vagy éppen adott alapanyaghoz finomságokat, de időről-időre mi magunk is készítünk bejegyzéseket, amelyben egy-egy témára válogatunk recepteket, így is fenntartva az érdeklődést."
Három elengedhetetlen szakember
Ha ma visszatekint a blog és a vállalkozás indulására, azt mondja, ha bárki elmesélte volna, ez mennyi feladattal jár és mennyit kell kitermelni, lehet, hogy nem mer belevágni. Ám mivel kis lépésekkel haladt és mindig akart új tudást szerezni, mégsem tűnt olyan ijesztőnek.
"A bevételeink nagy része a könyvkiadásból ered, most éppen a Süss, főzz, tervezz! kötet folytatását tervezem. Már összeválogattam azt a 100 receptet, amit szeretnék benne megmutatni és a következő hónapokban ezeket készítem majd el a családomnak. Google-hirdetésekből is van némi bevételünk és nagyon ritkán vállalok együttműködéseket is, de ezeket legtöbbször inkább barter alapon.”
Margó azt is kiemeli, hogy lényeges szem előtt tartani; mindenhez nem érthetünk. És bizony vannak olyan területek, amelyeknél elengedhetetlen a megfelelő szakember.
„A jó könyvelő és egy jó grafikus elengedhetetlen, ám néhány éve – ha weboldalad van -, lényeges, hogy legyen egy jó adatvédelmi szakembered is. Ha ők megvannak, megteremtheted a lehetőségét, hogy azzal – és csak azzal – foglalkozz, amihez értesz és ami a szenvedélyed.”
5 költségtakarékos tipp, hogy más legyél, mint a többi blog:
- Kövesd a trendeket, de mellette légy egyedi!
- Legyen valami, ami téged fémjelez!
- Mindig legyél hiteles, és add önmagad!
- Ügyelj a részletekre, minden a saját személyiségedet tükrözze!
- Tanulj a jószándékú kritikából!